Ben Nasıl 56 Kilo verdim? (en çok merak edilen sorunun ve soruların yanıtı)

Instagram hesabı üzerinden fotoğraf paylaşmayı ve diyete dair merak ettiklerinizi konuşmayı kesinlikle çok seviyorum…

Genelde herkes aynı şeyleri merak ediyor…

Boy-Kilo-Diyetle olan macera her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de aynı sorulara yanıt verip duruyorum..

Bu post’u bu yüzden hazırlıyorum…

 

Benden başlayalım:

 

Yaş: 25

 

Diyete girmeden önceki kilom: 114…

 

Boyum: 1.78

 

Ne kadar zamanda kaç kilo verdim: 1,5 yılda 56 kilo vererek 58 kiloya indim.

 

Şu an kaç kiloyum: 58 bana yakışmadı.. 4 kilo ekledim üzerine.. 60-62 arasında gidip geliyorum.

 

Kaç yıldır killomu muhafaza etmeye çalışıyorum: 2010 Haziran…

 

Kilo muhafaza etmek zor mu? : benim en çok zorlandığım taraf bu. ucunu kaçırdığım her şey bana kilo olarak geri dönüyor. sporla dengelemeye çalışıyorum kimi zaman bir iki ay başarı grafiğim yüksek gitse de genellikle iki aşağı iki yukarı oynuyor…

 

Hiç zayıflama ilacı kullandım mı? KESİNLİKLE HAYIR! şişmanlığım döneminde denemediğim ilaç kalmamıştı diyebilirim. hiç faydasını görmedim. verdiğim her kiloyu geri aldım. üstelik kaslarım eridi. şişman , kassız, yağlı bir insana dönüştürdü beni. Kalp ritmimi zorladı.. hiç kimseye tavsiye etmiyorum.. Sağınızdaki solunuzdaki ilaçla kilo vermiş olabilir ama önemli olanın yeme düzenini değiştirmek olduğunu farkettiğinizde sizler de kilo vereceksiniz.. Karnınızı tok tutmaya çalışın. İlaçların yaptığı da bu. Size tok olduğunuzu söylüyor , mideniz boşluktan ve açlıktan kıvrım kıvrım kıvranırken siz bunu hissetmiyorsunuz bile.. Vücuda enerji gerektiğinde midenize bakıyor, kendine hali yok.. Kaslarınıza gidiyor.. Ve erimeye başlıyorsunuz. Tartıda giden 1 kilonun 300 gr yağ ise 700 gr kas..  bunu sakın unutmayın. Yaşlandığınızda merdiven çıkmak, torba taşımak, saçınızı taramak için o kaslara ihtiyacınız olacak.. İlaçlardan “doktor tavsiyesi” dışında uzak durun. 

 

Kiloyu nasıl beslenerek verdim?: Diyetisyene gitmedim. Çünkü sorunum tamamen çok yemek yemekti. Her öğünde 1 ekmeği mideye indiriyordum. Önce ekmeği ve diğer un işlerini bıraktım 1 tabak yerine 2 tabak yemekle doldurdum mideyi.. Şekeri, tuzu kestim.. Diyeti ağırlaştırdığım dönemde aklınıza gelebilecek her ev yemeğinin dışındaki gıdadan uzak durdum. Zamanla bazı şeylerin bünyeme zararlı olduğunu farkettim, makarna ve pilav gibi.. Onları azalttım.. Bir süre sonra tamamen kestim. Şimdilerde ise haftada 1 gün kendimi ödüllendirirken yanında garnitür olarak pilav verilen yemekleri seçiyorum çünkü pilavı çok özlüyorum.. Yoğurt, ayran, süt, salata ve çorba… Her gün bunları mutlaka tüketiyorum. Utanmasam portakal ile ayran içeceğim o derece… Lütfen siz de dikkat edin.. bu besinler mucize..

 

Kilo verirken spor yaptım mı? kilo verdiğim sürede sadece 2 ay spor salonuna gittim. Fakat o da yarım yamalak.. ama hep düzenli yürüyüşler yaptım.. kafadan 10 km hareket halinde oldum.. yavaş değil hızlı adımlarla.. 1 saat erken uyandım, evden erken çıktım.. okula, gezmeye.. kar kış demeden hep yürüdüm.. Bu yüzden evet yürüyüş en önemli ve ucuz sporlardan biri..

 

Yürüyüş yapmak yeterli mi ? Değil. benim hatam da burada işte.. Yürüdüm ama sarkmanın ve yumuşamanın önüne geçemedim. Keşke düzenli pilates yapsaydım, mekik çekseydim, bacak çalışsaydım.. İşim şu an daha kolay olurdu ben de daha fit olurdum. Sakın bu hataya düşmeyin. Mutlaka aerobic kapsamına girecek hareketleri yapın : (( evde neler yapılabilir sorusunun yanıtı : http://www.ruyaakkus.com/2013/09/ruya-evde-nasl-spor-yapyor.html ))

 

Dukan yaptım mı? Sadece 1 güncük, evet 🙂 Sonra bıraktım, defterden de sildim.  Nedense bana zararlı geliyor belki yapması çok zor olduğu için kendimce bir bahane de bulmuş olabilirim. Ben yasakları sevmem. Her şeyi az az yiyeceksiniz. Hiç uyduğum bir listem olmadı. Bence dukan’a girerken biraz düşünün. Başarabilene de ayrıca helal olsun 🙂

 

Şimdi nasıl besleniyorum? :  Yine uyduğum bir diyet listem yok. Ama blogumda sizlerle paylaştığım bir liste var. Ona dikkat edecek olursanız ;

Haftada 1 balık ( bu ton balığı da olabilir)

Haftada 1 Kırmızı et ( genelde 4 köfte şeklinde )

Haftada 1 Beyaz et (tavuklu salata halinde)

Her gün ayran, soda, meyve, kuruyemiş…

Ekmek olarak , tam tahıllı ya da etimek…

Mutlaka Türk usulü peynirli domatesli salatalıklı vs kahvaltı….

Şekersiz çay, kahve

 

Tükettiğimi / Yediğimi göreceksiniz.

 

Yeşil salatayı mutlaka tüketin. Ne yerseniz yiyin, yanında iki domates , iki salatalık da kesin..

 

İnanın, listeye uymaktan ise sağlıklı yaşam için gerekli besinleri alarak hayata devam etmek daha mantıklı gibi..

 


Not // diyetisyene gitmedim ama gideceklere önerebilirim. Çok başarılı diyetisyenlerle tanıştım yıllar içerisinde.. Hem şahsen hem de haber amaçlı…

 

ŞİMDİ GELELİM SİZİN SORULARINIZA..

 

Çatlaklar:

 

Ben bunun mücadelesini vermedim.Zaten bezmiştim.Koyverdim gitti. Öyle kremlerle falan düzeleceğini düşünmüyorum. Yara değil ki bu. Mutlaka çaresi vardır o da ameliyat masasıdır. Ancak o acıları çekmeye hiç niyetim yok.Aynaya baktığımda çatlakları görmemeyi öğrendim ben. Çünkü ben ve bedenim o çatlaklardan ibaret değiliz. Bunu dert edip sağa sola dünyanın krem parasını yatırmaktan vazgeçin. Belki çatlamayı önlemek mümkün ama 90’lı – 100’lü kiloların çatlakları ile mücadele edecek krem olduğunu düşünmüyorum… Tıpkı kırışıklık kremi gibi nasıl onu kırışmadan önce kullanmak gerekiyorsa çatlağı da öyle…

 

Sıkılaşma:

 

Bunun iki yolu var. biri şanslı genlere sahip olmak. diğeri de spor yapmak..

Şanslı genler sporu diğer genler kadar kendini parçalarcasına yapmasa da toplanır ama diğer genler daha çok paralar kendini. Yeterli azmi gösterirseniz mutlaka başarılı olacaksınız..

 

 

Nasıl Sıkılaşılır?

 

pilates!  bu sorunun benim bildiğim başka yanıtı yok. Tek istediğiniz pilates ise gidin yazılın bir spor salonuna.. maddi durumu daha iyi olanlar da özel pilates evlerine  ya da hocalarına koşsunlar. Ankara için önerebileceklerim var.. Diğer illeri bilemeyeceğim.

 

Ben pilates yaptım mı?

 

Hayır. 2-3 ders girdim ama mutlaka her salona gittiğimde temel karın ve bacak egzersizlerini yaparım. aksatmam… Şu aşamada bana yeterli.. Pilatesi size bu kadar övüp de gitmeme nedenim şu:  iş çıkış saatlerim ile pilates dersi saatlerinin uymaması..

 

Nasıl spor yapılmalı?

 

Bedene ve yapısına üstelik sağlık durumuna göre bu değişir.

(( spor salonuna gidemeyecek herkes bu linke mutlaka baksın. bahsettiğim karın bel bacak egzersizleri burada var: http://www.ruyaakkus.com/2013/09/ruya-evde-nasl-spor-yapyor.html ))

 

* Basenli hanımlar /// Spinning kalın basenli bacaklar için bence çok uygun değil. Bacakları şişiriyor. Vitesi ağırlaştırmadan hızlı pedal çevirerek bu derslere katılmanızda ise bir zarar yok..  Koşu bantlarında eğimli yürümeyin. Bu da sizde kasları arttırır yine bacağınız şişer.. Hızlı tempo, daha uzun süre 0 eğimle çalışın… Mutlaka bacak – basen pilatesi yapın. Spor salonunda geçirdiğiniz süre 1 saat 15dk’dan az olmasın.. 30 dk yürüyorsanız diğer 30 dk alet yahut minder hareketleri çalışın ve tekrar 15 dk cross trainer ile bitirin.. ( Not // bu durum kalp ritminiz, yaşınız, sağlığınız ile ilgili olarak değişecektir. Sakın yüklenmeyin kendinize )

 

* Kalın belliler ///  Siz bol bol abs, core çalışmalı, yağ, un,şeker, tuz ve aşağıyukarı doğal olmayan bütün karbonhidratlardan uzak durmalısınız. Protein ağırlıklı beslenerek bolca karın antrenmanı yapın.. Yürüyün, ısındıktan sonra mindere, aletlere geçin.. Evde yapacaksanız da zaten linkini yukarda  paylaşmıştım.

 

* Kalın kollular // benim böyle bir sorunum olmadı. İp gibi inceldi kollarım zayıflayınca.. Bence mutlaka bir uzmanına sorun… Yorum yapmak istemiyorum..

 

* Kalın baldır: Aynı dertten muzdaribim, cerrahi dışında bir çaresi yok. Takmayı verin 🙂

 

Ne kadar aralıklarla tartılınmalı ? Çok yediğiniz günlerin ertesinde hemen tartılmayın. Moral bozabilir. Çok yediniz diyelim, ertesi gün sadece protein ağırlıklı beslenin ve bir gün sonra tuvalete çıktıktan sonra tartılın… Ayrıca ben bir dönem her gün tartıldığım için tırlatmak üzereydim. bu yüzden haftada 1 tartılmanızı öneriyorum… 🙂

 

Çok Yedim, Ne Yapacağım? : Bu hepimizin başına geliyor. Belki sabır taşı olanlar vardır aramızda bilemeyeceğim ama benim onlardan biri olmadığım kesin 🙂 Ben de arada bir kendimi tabakların arasında hülyalara dalmış vaziyette bulabiliyorum ve ertesi gün büyük pişmanlık yaşıyorum.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: eğer ertesi gün dişinizi sıkmazsanız bir gün önce yedikleriniz evet size yağ, kalori, kilo olarak geri dönecektir. Peki neler yapabilirsiniz? Öncelikle çok yenilen günün ertesinde kahvaltıdan önce zencefilli, limonlu bir yeşil çay için.. Hazır satılanları var. Yapabiliyorsanız evde kendiniz yapın. Uyanır uyanmaz atın sıcak suyla dolu bir bardağın içine siz giyinirken onlar demlenir, soğur, bir lokmada yutarsınız.. Sonrasında da protein ağırlıklı beslenmeye çalışın.. Hatta abartıyorum: karbonhidratı direkt kesin. Çünkü karbonhidrat her ne kadar enerji verse de yağ merkezlidir, göbeğinize iniverir allah korusun 🙂 Kahvaltıda yumurta, peynir tüketin.. Ara öğünlerde meyve değil yoğurt yiyin, kefir için… Öğlen ızgara köfte, tavuk, ayran bol salata ile karnınızı doyurun. Akşam da yine aynı şekilde sabah kahvaltısının benzeri bir öğün ile ya da öğlen yediğiniz gibi az yağlı et grubundan beslenin… Diğer gün ise normal diyetinize dönebilirsiniz.. Ve son olarak normalde 2 içiyorsanız o günlerde 4 litre su için 🙂 Aralarda yine zencefilli yeşil çay içebilirsiniz..

 

Okuyorum, okulda ne yemem lazım? En kolay beslenebilecek grup bu grup.. Bi defa belli ki gençler! metabolizma canavar gibi. Boğazlarını tutacaklar ve kendilerine tok durmaları gerektiğini emredecekler.. Sabah simit, poğaçadan uzak durup mis gibi tost, mis gibi ev kahvaltısı yapacaklar. Akşamları 10 dk erken yatıp sabahları da 10 dk erken kalkacaklar. Öğle yemeklerini kantinden ya da evden getirerek halledecekler. Zeytinyağlı bir yemeğin yanında ayran gibi proteinli gıdayı da kantinden satın alacaklar. Spor salonuna gidecekleri maddi özgürlükleri olmadığı için evde yapabilirler, linkimiz yukarda mevcut…

 

İşyerindeyim, Nasıl kilo vereceğim? Kısmen işimiz zor olsa da çözümü hep aynı.. Sıkıntı yapmayın. Kahvaltımızı kaplara hazırlıyoruz, termos ediniyoruz, zencefilli yeşil çayımızla evden çıkıyoruz. Örnek diyet menülerim dışardan beslenenlere uygun. Oradan bakabilirler, değilse de yemekhanelerinden sulu yemekleri kaşıklarını sayarak tüketirler… Meyvelerini yanlarında taşırlar, en olmadı evde hazırladıkları gıdaları yanlarında götürürler.. Artık her yerde saklama kapları satılıyor. Salata için olanları ayrı, yemek için olanları ayrı.. Tür tür… EE diyete hazırlık başlarda pahalı ama sonra o yasak bu kötü bu kalorili diyerek yemediklerinizden kar ettiğiniz için kısa sürede kap masrafını çıkartıyorsunuz :)))

 

 

 

Evettt,,, aklıma gelenler genelde bu şekilde…

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hepinize bu yolda başarılar..

 

Tek ricam; soru sormadan önce hızlıca blogu taramanız. Instagram’dan sormak kolay olabilir ancak yazması zor . Buradaki gibi uzun uzun yanıtlayamıyorum.. Anlaştık mı??

 

Saygılar 🙂

 

 

 

 

 

 

One thought on “Ben Nasıl 56 Kilo verdim? (en çok merak edilen sorunun ve soruların yanıtı)

  1. tatlım yazını okudum bayıldım yazma tarzın içtenliğin super😊 seni ayrıca cok tebrik ederiyorum mücâdelen icin 👏👏 blogunu bastan sona inceleyeceğim vaktim olduğu an cok öpüyorum mutlu kal 😘😘

Leave a comment